Scoil: Trian Caol (uimhir rolla 10778)

An Trian Caol, Co. Dhún na nGall
Peadar Mac Gaoithín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    pig has taken a fancy to me, oh, no Father, he is not pleased because you are taking your tea out of his bowl.
  2. Bhí fear ann aon uair amháin d'arbh ainm Tarlach Bán. Bhí sé ag teacht abhaile oidhche Shamhna agus chonnaic sé solus shios ag an abhain. Shíl sé gur a bad iad sin a bhí i ndiaidh bradan a bhí ann. Chuaidh se sios agus chonnaic sé na fir bheaga. "Cead míle failte romhat a Tharlaigh Bháin," arsa siad. "Go rabh maith agaibh," arsa Tarlach.
    Thoisigh siad ag iasgaireacht arais. Nuair a bhí cuid mhór igadain acu marr siad ar Tarlach a theacht leo. Dimthigh sé leo. Ag teacht i n-aice Ard na Sidheogan dobhtha fosgladh doras mór, agus chonnaic Tarlach an halla a ba deire do bhfacaidh sé ariamh.
    Chuaidh siad isteach agus thoisigh siad ag oththe agus ag ól. Bhí siad iongantach tuirseach agus thuit siad in a gcodladh uilig ach fear amháin. Chuir sé iarann mór sa teine. Nuair a bhí sé dearg thug sé é amach le sin mhusgail Tarlach agus ceann de ns sidheogai. "Caide bhfuil tú gabhal a dheanamh le sin", ars an sidheog. "Tá mé gabhail le é a cuir sios sgeadaman Tarlaigh", ars an chead fear. Chulaidh Tarlach seo, leim é in a sheasamh. Chonnaic sé fear in a luighe i leabaidh. "Goitse isteach annseo," arsa seisean. Chuaidh Tarlach isteach agus thuit sí í na chodladh. Nuair a mhuisgail se ar mhaidin bhí sé in a luighe ar Ar Ard na sidheogan agus cloch mhór faoi a cheann.
    Pádraig Mac Daibhéid
    Peadar Mac Aodhachain