Scoil: Machaire Rabhartaigh

Machaire Uí Rabhartaigh, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    amach annsin é, agus bhualadh sé ag soc an fhir eile é. Béarfadh sé sin preab agus d'fuigeadh sé an fhiacal i n-a dhiaidh.
    Cleas a buaileadh ar duine sa cheárdcháin.
    Bhí sean-duine ag dul abhaile lá indiaidh a bheith ar aonach Ghort-a-Choice agus péire úr bróg leis da n-inghean. Bhí braon beag ólta aige. Chuaidh sé isteach sa ceárdcháin agus caith sé na bróga i mbéal bhocsa na mónadh. Bhí go maith agus ní rabh go -olc. Nuair a fuair an gabha faill ar an tsean-duine thug sé amach ceann de na bróga agus chuir sé sean-bróg de na chuid féin isteach. Nuair a chuaidh an sean-duine chun an bhaile sgaol an inghean amach na bróga go bhfeiceadh sí na bróga. Bhí sí ar an daoraidh nuair a chonnaic sí goidé bhí ann. Chuirt sí ceist ar a hathair an rabh sé astaigh áir ar bith. Dubhairt seisean go rabh sé astoigh ag an ghabhainn. Bhíos aicí annsin gur cleas de na chuid a bhí ann. Chuir an gabha chun an bhaile an bróg an lá thar-na-bhárach.
    An t-am a rabh na loclannaigh san tír seo ghnídheadh siad na sléantaí. Gheibheadh siad an t-adhmad agus ghnídheadh siad ceann cruinn a chur air agus chuireadh siad fáinne iarainn air.
    Nóra Ní Ghallchobhair, Mún-na-Lórach, Gort an Choirce, Tír-Chonaill.
    56bl Aodh Ó allchonbhair, Mún-na-Lórach, Gort-an-Choirce, Tír Chonaill.
    Geaftaí slatacs a ba choitcheannta. Gníodh siad na gealftaí le slataca an bóigh a mbíodh cléibh déanta acú. Bhíodh na slatacha
  2. Sean-Chéardanna
    Geaftaí slatacha a ba choitcheannta. Gníodh siad na gealftaí le slatacha an dóigh a mbíodh cléibh deánta acú. Bhíodh na slatacha
    Eibhlín Ní Chanann
    Cathal Ó Canann