School: An Sealgán (roll number 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

1. (continued from previous page)
    de chlochaibh agus snámh sí treasna na locha go raibh sí thall ar an taoibh dheis. Ní luaithe thall í nó shaoil sí gur ar an taoibh eile a bhí na sgairtigh agus ní dhearn sí ach tuilleadh cloch a chur sa naprún agus shnámh go dtí'n taobh thuaidh. Caidé bhí ach macalla agus nuair a bhí sí ar thaoibh amháin shaoil sí go raibh an dearbhráthair ar an taoibh eile. Bhí sí ag snámh anonn agus anall agus an meádhchon mór cloch léithe gur báitheadh í sa deireadh ar an taoibh thuaidh.Nuair a tháinig an chuid eile de na Fainnaibh fhad leis an Fhear Ghamhain bhí sé marbh agus an torc marbh taobh leis. Cuireadh Finngheal ar thaobh na locha go díreach ag an áit a báitheadh í agus
    Loch Finne, Co. Dhún na nGall
    Rois Ní Bhraonáin