School: An Sealgán (roll number 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

1. (continued from previous page)
    ba bhréagh an chú í. Loinnseach ba hainm di ach níor bhfiú dadai í le taoibh na cráine. Mharbhuigh sí an chú agus tugadh Srath Loinnsighe ó shoin ar an áit a marbhadh í.
    Ní raibh sí ach réidh le Loinnseach nuair a tháinig an darna cú ar amharc agus thoisigh an tóir úr nua. Giota maith siar dheas ón áit a thuit Loinnseach thionntuigh sí ar an darna coin. Ba bhréagh an cú í An Grádhchú a b'ainm dí ach indiaidh troda fhíochmhaigh a dhéanamh mharbhuigh sí an chú bhocht. Tugadh An Gradhchú ó shoin ar an áit sin. Bhí an tríomhadh cú anois chóír a bheith aca agus theith an chráin arís o dheas agus nuair a bhí sí ag éirigh sáruighthe thionntuigh sí agus thug aghaidh ar an choin seo.Ionnfath b'ainm di seo agus rinne sise an troid a ba chrogaighe de'n iomlán nó bhí an sean chráin 'na péicibh deireannacha aici nuair a tháinig an Fear Ghamhain fhad leo agus mharbhuigh
    Loch Finne, Co. Dhún na nGall
    Rois Ní Bhraonáin