Scoil: Mucros (uimhir rolla 5364)

Mucros, Co. Dhún na nGall
Aodh Ua hEigeartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    2. Bhí Seamús agus Ned Ua Ruairc ins an Fhrainnc nuair a bhí an Cogadh Mór ag dul ‘un tosaigh. Nuair a thainig siad abhaile bhí Seamús ag rádh : “Nuair a bhí mise agus Ned ins an Fhrainnc sgaoileadh Ned san ceann ceann le gunna. Baineadh an ceann de. Dimthigh a cheann san aer. Nuair a bhí ceann Ned ag dul ar siubhail san aer sgairt sé amach (“Good bye Jimmy pray for me”).
    3. Bhí Pádruig an Athchoire (Mac Lochlainn) i mbaile i Gcúl na Cruache oidhche amhain. Ní rabh cochan le fághail aige ins an teach a rabh sé ar lóistín ann. Dimthigh sé fríd an bhaile acht ní bhfuair sé cochan in aon teach san bhaile. Dubhairt Pádruig :- “Baile bocht baile gan sop!”.
      1. daoine de réir aicme
    Caitlín Bean Mhic Cathail