Scoil: Baile an Chaisil B.

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Mícheál de Búrca

1. ó Mártán Maol Fhabhaill; Dún Éinigh

Dún ÉINIGH -
    Bhí Guaire in a rí ar Chonnachta agus is iomdha dhún a bhí aige. Bhí ceann aige sán áít a tugtar Dún Éinig air anois agus tá a rian le feiceál ann ar thaobh an chnuich go foíll. Bhí ainm na Féile ar Guaire. Bhíódh doirse an dhúna fosgailte roimh bocht agus nocht. M geall ar sin tugadh "Guaire Éinigh" ar an rí agus "Dún Éinigh" ar a dhún.
    Cé bí é ní do Ghuaire do bhí an coróinn ag dul ig ceart ach d'á chol ceathair, Easbog Ceallach. Ní ghlachfadh an t-easbog an corónn agus tugadh do Ghuaire é. Fear cráthbhach, naomhtha a bhí i "Ceallach" agus bhí gean agus grádh ag muinnteair na h-áite dhó. Gidh gur croidhe na Féile a bhí i nGuaire ní raibh sé gan lcoht agus ghlach sé éád d'á chol ceathair.
    Fuair Guaire ceithre cléírigh i gColáiste "Cill Mhór na Muaidhe" agus tháinig leis iad a ghríósadh chun dúnmháirbh a dhéunamh ar an Easbag.
    Seo iad ainmneacha na gCearthair a rinne
    Máirín Bean de Búrca