Scoil: Baile an Chaisil B.

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Mícheál de Búrca

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Chuaidheadar thart ag Dún Padraif accht ar deireadh tháinigeadar isteach in áit éigin i leachain. Deirtear go raibh an paidirín ar maide-ramha an t-am ar fad. Bhí an craiceann imtighthe de lámha an sgruirideór.
  2. Bhí storm mór i nirinn sa mblian 1839. Cúpla lá roimh an storm sin bhí ar dream daoine i Lorg Na gCon a dteac a fhágháil. Deirtear go raibh taidhbhse ann. Nuair a thainig an storm chuaidh gach aoine amach ag ceanngailt tighthe. Ní deachaidh duine ar bith suas ag ceanngailt an tige in a raibh an taidhbhse. Tosuyigh na daoine ag glaodach ar an taidhbhse aire a thabhairt don teach.
    Leagadh go leór tighthe an oidhche sin. Bhí bean amain ag iarraidh a páiste a shábháil, agus bhí uirre dul suas an t-simléar. Deirtear nar leig an taisdhbhse do
    1. próisis agus feiniméin
    Séamús Ó Mocháin