Scoil: Baile an Chaisil B.

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo

Paráiste - Baile an Chaisil
    Barún - Tír Amlaidh
    Condae - Co Mhuigheo

Sgéal na h-Áite
    Is baile an sean Cilleár Dubh. Sé an fáth ar tugadh an t-ainm sin air. Bhí teach Ban Riaghalta ann fadó. Tá sé timceall 400 céadh bliadain ó bí na mná Riogalta i gCilleár Dubh. Bhí clochar ann; tá lorg an teampaill le feiceál go fóill ann. Tá sean Roilg ann. Sé an t-ainm atá ar an - áit Teampall na gCailleac nDubh. Sé an fáth ar tugadh an t-ainm sin orrta mar chaitheadh siad eadaigh dubha.
    Bhí cloch mhór árd in-a seasamh i lár na Roilge. Tá an cloch sin timceall sé troice déag ar fad agus timceall naoi n-orlaighe ar cearnóg. In aimsir "Cromwell" leag na Prodasdúnaidhe an cloch mhór agus tá sé leagta le taobh claidhe in ngarrdha Liam Mac Conamara. Tá crois gearrta sa chloich. Teach mór árd dubh a bí sa teampall na mban Riogalta.

Nodlaigh Mac Conamara,
    Cilleár Dubh