Scoil: Baile an Chaisil B.

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Mícheál de Búrca

1. DEALADÓIR
    Siúinéar a dhéanadh tuirnín lín agus tuirnín olna - (Pádhraic O Coilean)

PREASADÓIR
    Fear ag a mbíodh Pris. Tugtaoí adhbair cuilteacha agus flainín dhó agus dhéunadh sé mín é - (Seán Mac h-Éil, Carraig-an-Eas). Néis teacht ón bhfiaghadóir bhiodh an flainín garbh agus dhéunadh eiseann mín é.

AN PREAS
    Comh mór le bord beag agus déunta as iarainn. Bhíodh lámh faoi an mbord. Cuireadh sé an flainín ar bhárr iarainn mar leac agus píosa páipéir idir an t-iarrann agus an flainín. Cuireadh sé píosa eile ós cionn an flainín agus leat iarainn eile ós cionn sin. Casadh sé an lámh agus de réir is a casadh sé bhiodh an flainín á chur amach ar an taobh eile agus é mín sleamhain. Phresáileadh sé bréidín fresin agus ní leigeadh sé isteach aon bhraon.

(TUISEALÓIR) Sistleadóir (?)
    Thagadh eisean thart le dhá sisteal - ceann mín agus ceann garbh ar túis agus annsin leis an tuiseal mhín. N'éis dul dhó tríd an tuiseal garbh bhiodar sgáth nó bairreach bainte de'n lín. Déantaoí adhbhair cuilteacha agus tochtanna leis an tuiseal garbh - Déantaoí bráithlíní agus léintreacha agus tuáiltí as an anairt. Nuair a chuireadh sé an lín tríd an thuiseal mín bhiodh anairt fágtha,
    mar a deurtaoi san amrán
    "Sisteal garbh is mín a dóirfeadh do bean an tighe,
    A ghlanfadh a cuid lín san bhFoghmhair."

RILLEADÓÍR
    Fear a dhéunadh Rilleáin as craiceann na gcaorach. D'fhághádh sé craiceann agus chuireadh sé shíos sa bportach é go
    Seán de Búrca
    Gort an Tuair, Co. Mhaigh Eo