School: Dubhthuama (roll number 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Támhais

1. (Dathú ar lean)
    Cuirtear ailmín leof leis an dath a rúmadh. Dath donn a chuireanns an fraoch ar éadaighe, dath buidhe sgreablach na gcloc agus an criotal.
    Tá cineál eile a rómharann siad as an talamh cois srothán a ritheanns tré shléibhte. Cuireann sé dath dubh ar éádaighe. Sílim-sé gur freimhacha an t-siollastruim, na nduilleóg mbáidte agus na lile uisge é.

NA CEÁCHTA ADMAID
    Tá céachta admaid i n-úsáid annseo go fóill agus suim bliadhanta ó shoin ní raibh aon chineál eile céachta san áit.
    A Dhéanamh: Faíghtear dhá chlár ramhara agus cuirtear le chéile íad mar seo (Sceitse) agusbloc admaid (sceitse) eatorra. Tá dhá shail admaid teacht anios uatha mar hannlai.(?) Cuirtear sonc thart ar ghob an cheáchta agus ar a thaobhanna. Asal a ghníonns an treabhadh leis agus ní dhéantar úsáíd de acht ag lanú drilleanna fatai. Tá céachta iarainn ag furmhór na ndaoine anois a bhfuil talamh gainnimh nó cré aca.