Scoil: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (uimhir rolla 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mayo
Liam Seóighe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 13_005

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 13_005

Ar an leathanach seo

1. Ist [?] oidhche a déintear an t-arán a bhácháil. Cuirtear isteach i mbosca an aráin é agus ar maidin téigheann an fear ó theac go teac ghá ndíol.
    Bionn dhá leabhar cúnntais acu, ceann ag fear an aráin agus ceann ag bean an tighe. Bíonn fhios ag an fhear an méid aráin a dhíolann sé agus an méid airgid a dhéanann sé. Bíonn fhios ag bean an tighe an méid bulóga a bhíonn déanta aige agus an brabús a dhéanann sé asta.
    Díoltar as an arán indeire na seachtmhaine nó na míosa. Fé'n dhtuaidh tugann na daoine uibheacha ar an arán, mar téigheann na mná go dtí an siopa leis na h-uibhheacha agus an t-airgead a fhághann siad ortha íochann sé as an arán
    Seán Ó Luideánn