Scoil: Imleach Droighneach (uimhir rolla 14085)

Imleach Draighneach, Co. Kerry

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí figdeóir i Muinge Dhúda gur b'ainm do Sean na Muinge agus ní raibh aoinne na theannta.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    go ceann laé agus blíádhna farar chas sé tharnais ar na daoine simplí airís.
    Bhí seana Domhnall caillte agus curtha roimis agus bhí Mór chríodna ar bhruach bháis. Bhí mac ag Mór óg agus bhí sé lán de áthas annsan. Seadh mhaireadar le chois a chéile as san amach é féin agus Mór óg.

Nell Ní Siocfradha
    Ceanneich
    Aca Tobraid

Bhí bean ann fadó. Bhí sí na cómhnuidhe le h-ais an drothaid i mbothán beag.

Bhí bean ann fadó. Bhí sí na cómhnuidhe le h-ais an drothaid i mbothán beag. Máíre an Droichid a tugtaí uithe bean ana fhial do beadh í. Fuaireadh marbh í tar-éis-na h-oidche lá amháin slan mar a n-innstear é.
    Chuireadh í agus tar-éis a báís cidhtí í na h-aon oidhche ag seasamh ag an ndroichead. Bhíodh píp na láímh aice agus shíneadh í cun na h-aoinne í a gabhadh tar bhráid.
    Ní thógadh aoinne uaithe í mar bhíodh eagla ortha roimpi. Ní raghadh aoinne an bóthar tar-éis tuitim oidhce ansan.
    Oidhche dá raibh scata fear ag imirt cartaí, ní raibh aon tobac ag duine aca agus imbriathar go raibh duil maith
    Nell Ní Gealbhain
    Ceann Eich, Co. Kerry