School: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. Galway
Seán Ó Ceallaigh

1. Bhí bean ann fadó agus bhí sí pósta. Bhí aon mac amháin aice. Bí an t-an-cionn ag Máirín ar a mac agus ba mhaith an agaidh air é – gasúr breágh láidir a bhí ann agus nuair a bhí sé trí blaghna daois coinneochadh sé cainnt leis an bfear ba críona dá raibh ar an mbaile. Is gearr go dtháinic Oidhche Shamhna agus thug na sídheogaí leób an gasúr agus d’fágadar sídheóg ina áit.
    Is geárr gur leig an sídeogh air fhéin go raibh sé go dona. Thugadar chuile leigheas dó ach ní raibh aon mhaith ann. Oidhche amháin dhá raibh Máirín ina codladh dairígh sí glór éan agus bhreathna sí amach go bhfeicfeadh sí cén sort éin a bhí ann. Ean gorm a bhí ann agus bhí solas draoidheachta fá na muineal. Ghabh Máirín anúnn chuige ach dimthigh an t-éan agus dimthigh sé nó go dtáinic se go dún aisteac. Bhí sé i-na mhaidneachán lae an t-am seo. Is gearr gur airigh Máirín ceol. Cuir sí a cluas leis an gclaide go bhfeicfeadh sí ceard a bhí dhá radh aca. - Seo é an tamrán a cualad sí:
    Sídheogaí, sídheogaí sroll agus sidhe,
    Páiste Mháirín graád bán na síghe,