School: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. Galway
Seán Ó Ceallaigh

1. (continued from previous page)
    agus is gearr go dtáinich siad go crann mór gar go theach Seáin. Chuaidh an fear sidhe suas sa gcrann. Lean Seán é agus ní túisge an bheirt thuas sa gcrann ná d’éirigh pálás breágh ós a gcómhair amach.
    “Seo é mo theach-sa” arsan fear sidhe d’ith siad agus d’ól siad a sáith.
    Dubhairt an fear le Seán dealg a bhaint de crann sgeithe ar bith a casfadh air agus é a sháthadh sa gcraipín a bhí ar chúl cinn a inghine agus go mbeadh a h-amharc aici go deo. Thug an fear sidhe pota óir dhó a mhairfeadh go deo dó ach gan a innseacht dhó neach beo ach dhá bhean agus dhá ingean ach gan dearmad a dhéanamh ar an dealg a sháthadh i gcúl a inghine.
    D’fhág siad slan ag a chéile agus rinne Seán mar d’orduigh an fear sidhe dhó. Chuaidh sé abhaile chuig a bhean is a inghin agus mhair siad go sona seidhbhir na dhiaidh sin.
    Brighid Ní Chonaire
    An tOileán Mór, Co. Galway