School: Clochar na Trócaire, An Clochán

Clifden, Co. Galway
An tSr. M. Peadar

1. (continued from previous page)
    Chloisfeadh cuid eile an píobaire sídhe a seinnimh ar a chuid píopai. An te a thosóchadh a damhsa ceól sídhe ní fhéadfhadh sé stopadh go dtuigfeadh an t-ainm as mar a nordaighadh stoppadh (an ceol uilig. An té a dhaimseóchadh le ceól sídhe) sí an port atrú. Dá norduigheadh stoppadh an ceol uilig. An té a dhaimhseochadh le ceól sídhe ins beadh rí ar bith ina dhaimhseóir leis. Cloisfé tú sgéalta aisteaca eile fá a casfaidhe isteac sa mbruighin nó san lios. Ar a chuairt a beadh sí ar dtús. Béad an oidhche an dubh. Cuirfide amú é. Beadh sé dá thrisleáil as dá treasgairt. Dá cuir anon is análl. Ag dul síos agus bpaill agus a bpruchógai. Ag dul tríd sgeaca agus trí tomhachai agus trí dhriseachai. Bhéadh sé an cinnte ar an bhealach a déanamh sa deire casfaide cúirtbhríagh ar a bheadh fá fuinneóga agus fá doras. Gairdíní breá in a timceall (timceall). Beadh an doras fosgailte. Racadh sé isteac má bolc maith leis bheadh air ag fóghnadh istigh roime galántacht, áillneacht, agus bríaghacht. Dhuirt i lár an úrláir. Braith breag alluinn orta fa’n na gcuid sgotogai óir. Cuile chineál biadh agus cuile cineál óil leagtha anuas ar an buird sin. Sluaighte daoine ann idir mná agus fir. Ach dá bréagtha an lios bfearr leis an baile ná í.
    Creidfear annseo freisin go bhfuil na daoine maithe indon daoine saoghalta agus beithighe a thabhairt leo. Ní h-iad na daoine is dona á na beithighe is dona ac an sgoth agus an togha. Cuir i gcás dhá mbeadh fear sondasach mait ann ar bealach ar bith. Cuir i gcás fear maith farraige no badóir maith nó talmhaidhe maith nó ceolteóir mait nó daímseóir ar fóghnodh nó é a beith ‘n fear. Bhréagh dáthamhail nó ‘n fear luat láidir agus ‘n fear mhaith le cuile-rud bíonn cuile duine a fhágail caidéis dó agus dhá mholadh agus annsin deir siad go gcuireann na daoine maithe spéis mór ann agus go n-arduigheann siad leó.
    AT0500: The Name of the Helper
    AT0501*: “The Fairy Hill is on Fire!”