School: Baile an Mhuillinn (B)

Milltown, Co. Galway
Pádraic Ó Discín

1. (continued from previous page)
    Bhí na fir óga seo ag teacht ó-n éirighe-amach ar aon nós, agus nuair a bhí siad ag dul thar Baile na Péice chuaidh mo shean-athair isteach thré geata a bhí ann leis an gcuid bhí ag teacht i n-a dhiaidh, lé faitchíos a chur ortha. Thug sé cúpla iarraidh do'n gheata agus bhí faitchíos mór ar an gcuid eile aca agus rith siad leó ar muinighin a n-anma.
    Annsin tháinic mo shean-athair amach ach is ar éigin a bhí sé ar an mbóthar, gur casadh triúr fear mór tuairm is ocht dtroighthe air aoirde agus díreach i n-a ndiaidh bhí triúr eile chomh mór leófa agus chomh h-uathbhásach. Níor chuir siad aon fhaitchíos air agus shroich sé a theach féin gan aon trioblóid eile. An lá dár gcionn casadh duine de'n dream ar chuir sé faitchíos orra agus dubhairt seisean nár casadh fear ar bith leófa ó d'fhág siad Baile na Péice gur shroich siad bóithrín na gCairt.
    Annsin thuig mo mo shean-athair nar mhaith leis na daoine maithe aon fhaitchíos a chur ar dhuine ar bith ach an rud sin a fhágáil aca fhéin.
    Clashaganny, Co. Galway
    Pádhraic Ó Coisdealbha