School: Baile an Mhuillinn (B)

Milltown, Co. Galway
Pádraic Ó Discín

1. Is iomdha galra a bhuaileas an duine ó'n lá a beirtear é go dtí an lá a dtéidheann sé sa gcré. Tá galraí a bhuaileas an duine le linn a óige agus nach mbaineann leis uaidh sin amach. Tá galraí eile nach mbuaileann an duine go dtí go mbíonn sé i na seandhuine. Bhí go leór leigheasannaí ag na daoine fadó agus leigheasannaí maithe do bhí ionnta freisin.
    Cur i gcás an triuch, deir na daoine má bruightear grainneóg agus an t-anbruith a ól go leigheasóchaidh sé an triuch. Deirtear freisin gur leigheas maith é do'n triuch bainne asaíl a bhruith agus annsin é a ól. Má bíonn tinneas fiacail ar duine tá sé ráidhte má fháightear stoca bán agus sálann garbh a chur isteach ann agus é a goradh leis an teine agus
    Annraoí Grádaigh
    Tomás Ó Grádaigh