Scoil: Trian Caol (uimhir rolla 10778)

Treankeel, Co. Donegal
Peadar Mac Gaoithín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    scolb no stialladh de'n mhnaoi o d'fág sí Gleann t-Suiligh. Chuai[dh] siad agus ní bhfuair siad ar feadh trí lá. Ar an triomhadh lá tháinig coisgeart ar an t-sneachta agus fuair siad an bhean na suidhe in a ghunaidhe stiocthe marbh agus bairtlín an earraigh faoi a cídeog.
  2. Sgéal.
    Bhí fear in a chómhnuidhe i nGleann t-Súilighe am amháin dar[bh] ainm Brian Drochmhuinte. Bhí sé an mhór leis an easboc. Bhíodh n[a] sagairt ag magadh faoi Bhrian. Lá amháin chuaidh an t-easboc suas agu[s] labhair sé le Brian. Shíl seisean gur duine de na sagairt a bhí ann agus ríth sé ar shiubhail. D'innis duine eighinteacht do indiaidh sin gu[r] bh'é an t-easboc a bhí ann. Nuair a bhí an t-easboc ag teacht arais bhí Brian shíos ar an bhealach mhór. D'fíafruigh sé do cad chuige nar labhair sé leis nuair a bhí sé ag gabhail suas. "Shíl mé gur duine de bhlagaird sagairt óga sin a bhí ann," arsa Brian.
    Anna Ní Gaoithin
    Seán Mac Daibheid