School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. Scéal (continued)

Bhí gasúr ann uair amháin agus ní rabh deirbsiúir nó dearbhrathair aige agus bhí a athair marbh ó bhí seisean ina leanbh, ní rabh aige ach a máthair.

(continued from previous page)
    oidhche sin. Ar maidín lá ar na bharach thug an maigistir isteach go seomra eile é agus líon sé mála óir agus mála airgid dó agus thug sé capall bán dó leis an airgead a iomchar dó. “Nuair a sroicheas tú an bhaile,” arsan maigistir, “níl agat le deánamh ach a capall a leigean ar siubhail agus tiocfaidh sé fhéin ‘un na baile.”
    Thug an gasúr leis an t-airgead agus bhí tráthnóna ann nuair a tháinig sé ‘un na bhaile. Bhí luthghair mór ar a mhathair
    nuair a tháinig sé ‘un na bhaile nó síl sí gur marbh a bhí sé. Bhí siad bréagh saidhbhir ní ba mó agus ní rabh fiacadh ar an ghasúr dhul a chuartughadh a codach ní ba mhó.
    Sgéalaidhe: Seán Bhreatnach, Áirdmhín, Clochan-liath 54 bl.
    Máire Bhreatnach, Áirdmhín a scríobh
  2. Scéal

Bhí gasúr ann aon uair amháin agus ní rabh aige ach a leas-mháthair. Ní rabh an leas-mháthair maith do'n ghasúr a's chuireadh sí amach a bhuachailleacht é gach lá.

Scéal
    Bhí gasúr ann aon uair amháin agus ní rabh aige ach a leas-mháthair. Ní rabh an leas-mháthair maith do’n ghasúr a’s cuireadh sí amach a bhuachailleacht é gach lá. Tháinig an ministéir fhad leis an ghasúr lá amháin agus dubhairt, “Má théidheann tú na circe ‘ac a’n Domhnach, bheirfidh mé páirc duit
    Searlas Ó Rabhartaigh
    Leitir Catha, Co. Donegal