School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

“Tá sin iongantach” arsa an Rí.
    “An rabh duine ar bith annseo ariamh” arsa Aingeal nach bhfuil ann anois. Sgairteadh ar an bhainriogain. Dubhairt sise go raibh gasúr beag aca agus lá amháin go raibh sé fhéin agus an bhanaltra ina suidhe amuigh ar leána ag deanamh cuideachta, agus gur reath an bhanaltra isteach fa choinne rud éigin agus nuair a chuaidh sí amach go raibh an leanbh ar shiubhal le h-iolar.
    Chuimhnigh Iolar ar gach rud a dteachaidh sé fríd. Dubhairt sé gurb í Aingeal a bhean. Pósadh an dís
    D’imthigh Iolar i bhfiadhain, d’imthigh Aingeal na bhflaitheas agus lá da dtuairisg ní bhfuair mise ó shoin.
    Brigíd Ní Dhubhgain, Cró Phádraig, Clochán Liath. Tírchonaill.
    Sgéalaidhe: Domhnall Ó Domhnaill, Tulaigh Clochán Liath. 75 bl.
  2. An Chliabh Cháinte agus Mac A’ Bháird
    Bhí fear i n-Éirinn aon uair amháin ar b’ainm do an Cliabh Cháinte. Bá é an rún a bhí aige Mac A’ Bháird a chur amach a’s a chuid talaimh. Tháinic sé go dtí teach Mhic An Bháird aon lá amháin nuair nach raibh aon dhuine ins an bhaile ach an gasúr a bhí ar fastódh acu. Chuir an Chliabh Cháinte ceist ar an ghasúr cá raibh bean an toighe. “Tá,” arsa seisean, “tá sí amuigh annsin ag marbhughadh rudaí agus an méid a gheobhaidh sí fágfaidh sí ‘na dhiaidh iad agus an méid nach bhfághainn bhéirfidh
    AT0921: The King and the Peasant's Son
    Maighread Ní Chinnéide