School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. Scéal (continued)

Bhí fear agus bean ann aon uair amháin agus ní raibh aca ach ingean amháin. Fuair an fear bás agus bhí droch dhóigh air an ghiorsaigh bhig.

Sgéulaidhe: Seorsamh Breatnach, Áirdmhín. Clochán Liath.
    Aois: 52 bliadhan
  2. Sgéal: Páipéar agus Salann
    Bhí bean ann aon uair amháin agus bhí triúr ingneach aici. Páipéar a bhí ar an cailín a ba sine salann ar an dara bean agus “Bidh do Thost” ar an chailín a ba óige. Chuaidh Páipéar amach lá amháin agus shéab an ghaoth ar shiubhal í. chuaidh Salann amach a chuartughadh agus léig an fhearthainn í.
    “C’ainm a bhí ar an tríomhadh bean?”
    Bidh do Thost.
    Bhal béidh mé in mo thost.
    Brígid Ní Dhubhgáin, Cró Bheithe, Clochán Liath.
    Sgéalaidhe: Domhnall O Domhnaill, Tulaigh, Clochán Liath. Dún na nGall.
  3. An Dhá Ghaduidhe as Éirinn.
    Bhí sin ann agus is fada o bhí. Bhí fear agus bean i n-Éirinn fada o bhí agus bhí siad iongantach bocht. Bhí coillidh ag fás comhgarach don teach agus chuaidh siad agus chruinnigh siad lán stocaí de chodhanna fa choinne na Samhna
    seachtmhain roimhe-re. Ach eadar an dá am fuair an fear bás. Nuair a bhidhtear a chur ins an chomhnair arsa an tsean-bhean, “cuirfidh muid a thaiscidh leis.” Fuair siad na cnodhanna agus chuir siad isteach ins an chomhnair iad.
    Bhí dhá ghaduidhe ins an áit agus shíl siad ghur airgead
    AT1791: The Sexton Carries the Parson