School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. (no title)

Bhí bean ann uair amháin agus bhí triúr ingneach aicí. Bhí an cailín a ba sine aca ceithre bliadhna déag nuair a fuair a h-athair bás.

Bhí bean ann uair amháin agus bhí triúr ingneach aicí. Bhí an cailín a ba sine aca ceithre bliadhna déag nuair a fuair a h-athair bás. Bhí an beantreabhach bocht fágtha agus ní rabh aon pighinn aicí. Lá amháin d’iarr an mháthair ar an inghean a ba sine a dhul agus a cuid a saothrughadh díthe fhéin.
    D’imthigh an cailín léithe. Shiubhail sí léithe giota fada agus sa deireadh tháinic sí fhad le tobair a rabh madadh ina shuidhe ag n-a taobh. D’fhiafruigh an cailín dó’n mhadadh an rabh a fhios aige áit ar bith a bfuigheadh sí fastódh ann. “Tá a fios,” arsa’n madadh, “tá teach síos ansin agus ní’l ann ach sean-bhean agus gheobhadh tú fastódh ann.”
    “Maith go leor,” arsa’n cailín. D’imthigh sí léithe síos agus tháinic an tsean-bhean go dtí an doras, bhí fiacla aicí comh fada le claidheamh agus chuir sí ceist air an chailín an rabh fastódh a dhioghbhail uirthí. Dubhairt an cailín go rabh. An tráthnóna sin d’iarr an tsean-bhean ar an cailín dhul amach agus siothlán. D’iarr an tsean-bhean uirthí a cionn a chíoradh dithe. Dubhairt
    Máire Bhreathnach
    An Airdmhín, Co. Donegal