School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. Scéal (continued)

Bhí buachaill ann aon uair amháin agus pósadh é. Ní raibh sé i bhfad pósta go bhfuair sé bás.

(continued from previous page)
    thart ó shoin.” Bhí iongantas ortha ar tús ach bhí dhá oiread iongantais ortha nuair a d’innis sé a sgéal.
    Pósadh é fhéin agus Rós gan mhoill ina dhiadh sin agus bhí bainfhéis aca a mhair seacht lá agus oidhche agus b’fhearr an lá deireannach no an chead lá. Bhí mil agus fíon aca, bhí arán geal agus arán milis aca agus bhí doigh bhréagh aca o sin amach. Bhí arán geal agus arán milis aca gach tae agus bhí mil aca le h-ól.
    Bhí airgead agus ór aca. Bhí maoin agus stór aca agus thig linn a bheith cinnte go raibh a sáith aca go bhfuair siad bás.
    Scríbhneóir: Bríghid Ní Dhubhgáin, Cró Bheithe, Clochán Liath.
    Sgéalaidhe: Domhnall Ó Domhnaill Tullaigh a d’innis.
  2. Scéal

Bhí fear bocht i dTír Conaill am amháin agus tráthnóna fuar sneachta amháin bhí sé amuigh leis féin agus ní raibh dul aige teach ar bith a fhághail ina bhfuigheadh sé fosgadh na h-oidhche, agus go díreach bhí sé ag brath suidhe síos ag bun binne nuair a t

Bhí fear bocht i dTír Conaill am amháin agus tráthnóna fuar sneachta amháin bhí sé amuigh leis féin agus ní raibh dul aige teach ar bith a fhághail ina bhfuigheadh sé fosgadh na h-oidhche, agus go díreach bhí sé ag brath suidhe síos ag bun binne nuair a tháinic fear fad leis. Bhí cuma shaidhbhir ar an fear agus d’iarr an fear bocht loistín na h-oidhche air. dubhairt an fear leis go dtabhairfeadh
    Dómhnall Breathnach
    An Airdmhín, Co. Donegal