School: An Sealgán (roll number 6781)

An Sealgán Beag, Co. Donegal
Rois Ní Braonáin

1. (continued from previous page)
    Mac Chonaill agus ghlac sé léim ón tráigh go dtí'n tsimléar. Bhí an bhean istigh agus dubhairt sí go mairbhfeadh an Coileach Tárnochta é cinnte agus chuir sí i bhfolach e cúl an dorais.
    Níor bhfada go dtáinig an Coileach Tárnochta isteach. " Futh! Futh! Féasóg! mothuighim boladh Éireannaigh anseo anocht", arsa seisean. "Níl ann ach mise agus ó Éirinn mise," arsa 'n bhean.
    Chuaidh sé 'luighe agus thoisigh sé 'cainnt ina chodladh " Dá mbeadh fhios ag Mac Chonaill Dhuibhlinn go bhfuil mo chroidhe istigh in uibh agus an uibh istigh i luchóig agus an luchóig istigh i molt agus an molt istigh 'san sean stábla sin thall ba ghoirid a bheadh sé 'marbhadh an mhuilt leis an tuaigh ata cúl an dorais.
    Lá thar na bhárach mhusgail sé agus d'imthigh a sheilg. Comh luath agus chuaidh sé as amharc léim Mac Chonaill leis an tuagh a fhághail agus ar shiubhail leis gur mharbhaigh sé an molt le buille amach. Comh luath agus
    AT0302: The Ogre's (Devil's) Heart in the Egg
    AT0303: The Twins or Blood‑Brothers