School: An Sealgán (roll number 6781)

An Sealgán Beag, Co. Donegal
Rois Ní Braonáin

1. (continued from previous page)
    agus leig do'n uisge tuitim arís. Le sin éirigheas Oisín,tharraing ar a chlaidheamh agus arsa seisean " Tabhair an deoch do Dhiarmuid nó bainfidh mé an ceann díot."
    D'éirigh Fionn agus thug an deoch leis ina bhoisibh ach nuair a bhí sé ag taoibh Dhiarmada, bhí Diarmuid socair!
    Leig Gráinne na sgairte bróin agus réab a cuid gruaige ach indiaidh sin 's uilig - phós sí Fionn!
    Ina dhiaidh sin nuair a cuireadh ceist ar na seanachaidthibh ca tuige ar phós sí Fionn dubhairt siad sean fhocal atá againn go fóill.
    "Is fearr a bheith diomhainn nó a bheith gan ceann, agus sin a bhfuil ann."
    ó Máire Bean Ua Braonáin, An Sealgán ( oide scoile nach maireann agus ó Proinnseas Ua Braonáin, An Sealgán. Fuaireas ó Phroinnseas Ua Braonáin iad a d'éag in 1888.
    Rois Ní Bhraonáin
    Máire Bean Ua Braonáin