School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 07_012

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 07_012

An Reilig.
    Tá dhá Reilig san oiléan seo. Is é an atá orra ná: sean teampoll agus teampoll ceannannach. Tá teampoll ceannannach suidhte ar taobh na láimhe deise nuair a bhíos tú ag dul saoir go dti an slip. Ní cuirtear aon dhuine aon ceann sea set i gceann amhain sea. Is é an cuma atá (?) na ceardógae. Tá fotrach cille i gceann sea. Ní cuirtear soinne istig ann anois seth deirtear go bhfuil naoimh (míle) eurtha ann.Tá doras ar an teacín agus tá fuinneóg ar a chúl. Tá crann tream ag fás istig ann, agus tá goo leór sgeaca ag fás sa Reilig. Tá sean croiseanna ann. Is é an áit a cuirtear leanbhaí nach bhíonn baisagte i mbrualiiele leacthaí. Deirtear go fear istigsa Reilig oidee agus nuair
    Maigréad Ní Fhathartaigh
    Mairtín Ó Fathartaigh