School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 01_021

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 01_021

1. Is é lá Fhéil Brighdhe an chéad lá de'n Earrach agus bíonn áthas ar gach duine go mbíonn an t-Earrach ar fághail. Deir Naomh Brighid go mbeadh gach 'ra la óm lá sa aníos go breágh. Tá an lá sin 'na breac saoire ins an oileán agus ní bhítear ag déanamh móran oibre. Bíonn na daoine a' cur crosóg Brighdhe suas ar dhíon an tighe oidhche Brighdhe leis an ádh a bheith ar an teach ar feadh na bliana.
    Bíonn na cailíní beaga ag imtheacht ó theach go teach leis an mBrighdeoig, iad ag damhsa agus ag casadh poirt agus annsin faghann muid ubh nó pinghin ó gach teach. Is ceart do gach teach éisg beo a thabhairt isteach lá Fhéil Brighdhe. Tógann na daoine faochain agus bairnigh an lá sin. Deireadh na sean daoine go mb'fhearr leo lá Brighdhe a bheith garbh mar go dtiocfadh an bhliadhain ar fad go breágh 'na dhiaidh sin. Ó chaithtear lá ' Brighdhe bíonn na laete i
    Brighid Ní Choinceanainn
    Ceathrú an Teampaill, Co. Galway