School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

1. (continued from previous page)
    aoinne, acht bhí a mháthair ana críona. "Cad na thaobh na bhfuigfeá" ars an feirmeóir ná fuil slighe mhaith agatsa cun airgead do dhéanamh "Seadh", ars an feirmeoir, "tá beirt ingean agamsa, agus geobhair do rogha aca", "agus" ar sé geobhair spré maith inéinfeacht lei. Deanfaid aoinne mise ar sé "is mar a céile idir iad araon.
    Shocruigeadar an cleamhnas láithreach. Fuair sí sin dhá céad púnt agus é féin trí céad phúint Phósadar, agus bhí sé ag ól, nuair a fuair sé an fuigleach airgid aige, ar slige as gur luig sé ar fad leis an óil. Nuair a bhí deire ólta aige agus ní raibh faic aca, agus bhí an feirmeoir ag cabhrú leo. Bhí sé sa ceardhchan agus ní raibh aon nídh le nithe aige, agus bhí sé ar buille. Is geárr gur gaibh duine uasail breág galánta isteach cuige. Bhíodar ag cainnt agus dubhradar leis go raibh siopa breágh aige. Dubhairt an duine uasail go raibh tart air, an raibh aon deoch aige cun tabhairt dó. Dubhairt sé leis go raibh uisge breágh istig san dtig, agus dul, agus deoch dí dól. Seadh dimthig an duine
    AT0330A: The Smith and the Devil (Death)
    Séamus Mac Shéamuis Ó Donnchadha