Scoil: Cloonacool (uimhir rolla 4802)

Cluain na Cúile, Co. Shligigh
Seán Ó Blioscáin

1. NOTAÍ GENERALTA
    AINMNEACA ÁITEACH:-

Ar gnéithe na tíre, nó ar na crainntibh atá nó a bhí ag fás ann atá furmór na n-ainmneach bunuighthe agus níl aon tsuim fá leith ag baint leis an gcuid is mó aca. Níl ach dhá ceann go bhfuil baint aca le stair:-
    Cnoc an Aifrinn agus Cill Cuimin
    Maidir leis an gcéad ceann díob so ó charraig atá san áit h-ainmigead é - carraig a bhíodh mar altóir ag na sagairt i n-aimsir na ndlighe-pheannaideac. San gceann eile bhí mainistir ag manaigh de ord Naoimh Phroinnsias ann. Ní féidir a radh go beacht céirb' é an Cuimin atá i gceist. Níl aon fhaisnéis in a thaoibh le fágháil i gcainnt na ndaoine nó sna leabraibh. Deir an Doctúir Oir. Ó Ruairc a sgríobh stair an chondae seo gur ab é Naomh Caoimhighin fein a bhunuigh an mainistir ach níl aon rud le radh air chun an tuairim sin do chruthú - ní ann ach buille-fá-tuairim.

(B) Tá baile in aice le Cnoc an Aifrinn ar a dtugtar "Ballinagrath" - 'Bail na Greach' bféidir agus baint air le aimsir na gcreach agus na dtaínte ach más amlaidh tá níl aon sgéal le h-innsint ag na sean - ndaoiní(?) na thaobh ná aon bharamhail ata don fháth ar a dtugadh an t-ainm sin ar an áit.