Scoil: Seanafarachán (uimhir rolla 12646)

Seanadh Farracháin, Co. na Gaillimhe
Seán Mac An Ríogh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    isteach agus é a mharbhadh, acht má chuir féin deamhan corr nó feacadh a d'fhéadfadh sé baint as. Craith sé a chloigeann agus bhí sé ag déanamh iongantais de'n mharlach in a intinn féin.
    D'imthigh sé leis an sin go ndeachaidh sé chuig Goll agus labhair sé le Goll "Bail a deir sé nuair nach dtig liom na Fianna d'fághail táim le beithidheach a chrochadh liom uatha". "Bhanamh nach gcrochfaidh tú" adeir Goll. Rug an fathach greim adairce ar tharbh acht má rug féin, rug Goll i ngreim na hadhairce eile. Thosuigh an bheirt ag tarraing agus le méid an tarraingt nár sgoilt siad an tarbh in a dhá leith eatorra. "Bhail" adeir an Fathach "más tusa an sórt duine atá ag cumhdach beithidheach do na Fianna níl fhios agam cén sórd iad féin. Tá sé chómh maith agamsa beith ag bualadh bóthar". Dimthigh sé chun bhealaigh leis agus níor fhill sé ar Éirinn riamh ná ó shoin.
    Seán Mac An Ríogh
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)