School: Seanafarachán (roll number 12646)

Seanadh Farracháin, Co. na Gaillimhe
Seán Mac An Ríogh

1. An Bás.
    Bhí fear agus bean ann fadó agus bhí deichneabhar clainne aca acht buaileadh go dona beirt aca leis an bhfiabhras is cailleadh iad. Bhíodar ag fághail bháis ó dhuine go duine go raibh siad caillte uilig. Níor b'fada réis an chlann bás d'faghail, gur buaileadh an bhean go dona í féin leis an rud céadna agus sa deireadh cailleadh í agus ní raibh fágtha annsin acht an fear
    Bhí siopa beag aca dóibh féin. "Go bhfóraidh Dia ormsa" a deir an fear "Ní fios cé'n tam a bhuailfear mé féin go dona. Bhí comharsa ar an tsráid céadna leis agus dubhairt sé leis an comharsain teacht chuige uair ar bith nach bhfeicfead sé é in a shuidhe. "Buail ar an doras" adeir sé "agus muna nairighidh ní mise in mo shuidhe béidh sé éascaidh an doras a fhoscailt mar ní bhéidh aon ghlas air".
    "Tá go maith" arsa [?] an cómharsa, agus chuaidh sé abhaile. An lá in a dhiaidh sín tháinig sé chuig an doras iadhta agus chuaidh sé isteach sa teach. Chuaidh sé
      1. daoine
    Eibhlín Breathnach