Scoil: Seanafarachán (uimhir rolla 12646)

Seanadh Farracháin, Co. na Gaillimhe
Seán Mac An Ríogh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    i mála aige do féin?" "Cá bhfuil sé?" adeir an fear. "Tá sé caillte taobh amuigh ins an gáidín [!]" adeir an comharsa. Léim an fear as a leabaidh le háthas. "Sin é deichneabhar daoiní caillté sa teach". Chuir sé air a chuid éadaigh agus bhí sé chómh maith uaidh sin amach is bhí sé ariamh roimhe.

Bhí fear agus bean ann fadó.

Bhí fear agus bean ann fadó. Bhíodar pósta agus bhí triúr mac aca. Nuair a bhí an clann mór d'imthigh an t-athair go Sasana ag saothrú a bheathadh. Chuaidh sé chuig feilméara ag obair agus dubhairt an feilméar go gcaithfeadh sé fanacht naoi mbliadhna ag obair leis. Dubhairt an fear go bhfanfadh sé.
    Nuair a bhí na naoí mhblianta thuas dubhairt sé go rachadh sé abhaile ag breathnú ar a mnaoi mar níor sgríobh sé aon litir chuca ón lá a d'imthigh sé. Annsin an lá sul ar imthigh sé dubhairt an fheilméar le'n a mhnaoi dhá cháca a dhéanamh - ceann le nithe ag dul abhaile dhó agus an ceann eile a choingbheál go ngabhfadh sé isteach
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Máire Seoighe