Scoil: Seanafarachán (uimhir rolla 12646)

Seanadh Farracháin, Co. na Gaillimhe
Seán Mac An Ríogh

1. An Chaoi A Fuair an Sean Tinncéar a Bhean
    Bhí sé lá amháin ar an aonach agus chonnaic sé bean ar an tsráid. "Sead " ar seisean leis féin " is rí dheas an bhean í sin, ba mhaith liom go mbeadh sí agam".
    Lá ar na bhárach chómh luath agus d'éirigh sé, ghléas sé é féin agus d'imthigh leis ag tóraidheacht tighe na mná seo. An chéad teach a tháinig sé isteach ann sin é an áit a raibh sí.
    Bhí sí ag dul ar fuaid a' tighe ag feisteadh an tighe nuair a tháinig sé isteach "Bail ó Dhia ort" ar seisean "An mbeitheá sásta mé a phósadh". "Bheadh" ar sise "ach aon rud amháin caithfidh tú airgead an phósta d'íoc." "Tá sin sáthach ceart" adeir sé. Rinnead an margadh agus pósadh an bheirt agus tháinig siad abhaile.
    Agus sin é an chaoi a bhfuair sé a bhean nuair nach raibh aon duine istigh ag breathnú air.
    Seán Ó Cúinin

Céard iad na trí súilí is géire amuigh

Céard iad na trí súilí is géire amuigh Freagra: Súil fiolar i mbeann,súil gadhair i ngleann agus súil óigbhean in diaidh a stórach.
    Céard iad na trí rudaí is fuaire amuigh. Freagra :Srón mhadaidh, tón caillighe agus deór aille.
    Céard iad na trí droch nósa .Freagra: Ag ól a' g(h)loine, ag caitheamh a phíopa 's ag siubhal na drúchta le com na hoidhche
    Máirtín Ó Coidhin, Seanafearachan