School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (no title) (continued)

Lá Féile Mhártan ¶ Tagann lá féile Mártan ar an t-aonad lá déag de mí na Samhna.

(continued from previous page)
    éigin le n-ithe dóibh fhéin i gcóir an lá sin. Is ar an lá sin a dóirtúgadh a chuid fola go léir. Tá sé ráidhte nach raibh Mártan i na naom ar dtús chor ar bith. Fear mór tréan a bhí ann agus ní raibh cead ag duine bocht ar bith teacht isteach in a theac. Lá amháin tháinigh fear bocht isteac agus d'fhiarr sé déirce ar an gcailín agus dubairt sí nac raibh aon chead aicí é a tabairt dhó. Ac bhí truaig aicí dó agus thug sí cuid den taois dhó agus dubhairt sé leí é a chur sa bpota le bruith leag sí síos sa bpota é cuaid an fear amach agus nuair a bhí an pota ag taisteal ón gcailín thóg sí an clár dó agus bhreatnuig sí síos san bpota agus chonnaich sí adhbar ag fás thios ins an bpota. Annsin cuaidh sé chom fada le Naom Máran agus dinnis sí dó é. Dubairt sé leí dul amac agus glaodac ar an bfear agus nuair a chuaid sí amach ní raib an fear le feicéal. Annsin cuaid Naomh Mártan go dtí an áith a raibh an pota agus an t-adbar ag fás ann agus nuair a bhí sé tamall ag breathnúgadh air d'iompuig sé cun an creideam fíor.
    Lá Féile Stiopán.
    Tágann lá féile shtiopán ar an séamhadh lá fichead de Mí na Nodlag gac bliadain.