Scoil: Trian Caol (uimhir rolla 10778)

An Trian Caol, Co. Dhún na nGall
Peadar Mac Gaoithín

gach lá ar feadh na bliadhna ma cuirtear cros os cionn cro na gcearc.
    Bheirtear Brat Bríghide ar an luachra atá fágtha. Fágtar é amuigh ar an fhál agus sabhaltar duine ar bith atá an tóir in a dhiaidh ma gheíbeann sé é.
    Tá Naomh Bríghidh i gceann de na naomhtha is mo a bhí i n-Éirinn agus is anim coitcheannta i dtéighleigh na h-Eireann Brighidh indiu fhéin.

Máire Ní Éagartaigh
    Fuair mé na gnáthasannai seo ó
    Padruig Ua h-Éagartaigh
    Na Bruighneacha
  2. Sgéal.
    Bhí fear 'na chómhnuidhe i mBeal Átha Féidh uair amháin agus bhí cloganna aige le díol. Cheannuigh fear a bhí 'na chómhnuidhe ag Luc Muc péire. Tá bealach mór ag dul thart fa'n loch seo, agus tá toighthe ar gach taobh de. Bhí Aodh an fear a cheannuigh 'na chómhnuidhe i gcionn de na toighthe seo.
    Lá amháin sul mar éirigh aon duine, d'éirigh Aodh, agus thoisigh sé ag siubhal go dtí na Gleannta, a bhí ocht míle ar shiubhal. Bhí cumhadha[ch] sneachta ar an talamh.
    Bríghid Nic Daibhéid
    Peadar Mac Gaothin