Scoil: Trian Caol (uimhir rolla 10778)

An Trian Caol, Co. Dhún na nGall
Peadar Mac Gaoithín

1. Sgéal
    Bhí bean in a cómhnuidhe i Maicire Lasga aon uair amhái[n] agus bhí fear aici, agus ni rabh sé abalta codlad. Bhí cuid mhór cearc aici agus ni rabh siad abalta uibheacha a bhreith.
    Lá amháin chuaidh an bean chuig an doctuir agus d'inn[is] sí do caide bhí cearr. Thug an doctuir dhá bhuideail comhgaise dithe agus d'innis sé dithe an ceann ceart a thabhairt don fhear.
    D'imthigh sí na bhaile, agus an dá bhuideail leithe. Nuair a shrioch [!] sí an teach rinne sí dearmad ce'n comhgaise a ba chorr dithe thabhairt do'n fhear. Thug sí an comgaise do a ba chorr dithe thabhairt do'n na cearca, agus thug sí an comhghaise do'n cearca a ba chorr dithe thabhairt don fhear.
    Ar maidin lá thar na bharrach chuaidh an bean ama[ch] cuig cno na gcearc agus fuair sí na cearca in a
    Brigid Nic Daibhéid
    Padai Tonair