Scoil: Fionn-Tráigh (uimhir rolla 16357)

Fionntrá, Co. Dhún na nGall
Aibhistín A. Mac Amhlaoidh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann aon uair amháin agus bhí sé pósta, bhí mac amháin aca. Bíodh an t-athair ag obair ag Tighearna talamh, agus lá amháin arsán Tighearna talamh leis ba chóir duit do mhac a chur ar shiubhal i-n-áit éiginteacht le obair a dheanámh no ceird a fhoghlam. Smaointigh an fhear ar an comhairle agus shíl sé gur mhaith an rud sin a dheánamh.
    Lá amháin thug an t-athair an bhuachall leis go aonach. Ní rabh siad I bhfad annsin go dtáinig fear uasal chuca, agus dubhairt sé go rabh buachall a dhíth air. Thug an t-athair an buachall do. Annsin dubhairt an fear uasal go gcoinneóchadh sé é ar feadh bliadhna agus dá mbéadh sé maith go leor go gcoinneóchadh sé é ar feadh seacht bliadhna, agus go gcuirfeadh sé an t-airgead abhaile chuige dhá uair gach bliadhain.
    Chuaidh bliadhain thart agus níor tháinig an buachall abhaile. Bhí fhios ag an t-athair annsin go rabh a mhac maith, agus nach dtiocfadh sé abháile go cionn seacht mbliadhna. Nuair a bhí an t-am caithte thainig sé abhaile Satharn amháin. Níor innis sé dó’n t-athair cé’n céird a d’fhóglam sé. Nuair a tháinig maidín Dia Luain chuaidh sé go dtí a chuid oibre mar ba ghnathach leis. Bhí sé obair ag an Tighearna talamh an t-am sin fosta, agus d’fiafruigh an Tighearna talamh dó caidé’n ceird a d’fhoghlam a mhac.
    Dubhairt sé nach rabh fhios aige. Annsin d’iarr an Tighearna air a fhiafruigh dó nuair a rachadh sé abhaile agus innse do’san an lá thar na bhárach.
    Nuair a chuaidh an t-athair abháile d’fiafruigh sé do’n mhac caide’n ceird a d’fhoghlam sé. Ní rabh an buachall a gabhail a innse dó ar tús, ach d’innis sé dó sa’n deireadh. Ní rabh an t-athair ró shasta leis nuair a dubhairt sé gur fhoghlam sé ceird an
    AT1525: The Master Thief
    Máire B. Nic Cuinneagain