Scoil: Fionn-Tráigh (uimhir rolla 16357)

Fionntrá, Co. Dhún na nGall
Aibhistín A. Mac Amhlaoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gaduidheachta. An lá thar na bhárach d’fhiafruigh an Thigearna talamh do’n fhear ar innes an mhac dó caidé’n ceird a fhoghlam sé. Annsin d’innis sé do’n Tighearna gur fhoghlam sé ceird an ghaduidheachta. Dubhairt an Tighearna annsin go rachadh sé go dtí an teach an tráthnóna sin go bhfeicfeadh sé caidé más bhí a mhac.
    Chuaidh sé go dtí an teach agus bhí an buachall agus an Thigearna ag cainnt. Dubhairt an Tighearna go dtabharfadh sé céad púnt dó da dtiocfadh leis an dhá chapall a ghuid as an seisreach i n-áit in a rabh na fir ag treabhadh. Dubairt an buachall nach dtiocfadh leis é a dhéanamh an lá sin na an lá thar na bhárach ach go ndeanfadh sé é seachthmain ó’n lá sin. Dubhairt an Tighearna go rabh sin go maith. Nuair a bhí an lá comhgarach fuair an ghaduidhe trí coininí agus coinnigh sé iad. Nuair a tháinig an lá in a rabh sé leis an dhá chapall a ghuid thug sé amach na trí coininí agus chuaidh sé i gcúl chlaidhe. Bhris sé cós ceann amháin aca ar tús agus leig sé ar shiubhal é. Chonnaic na fir é agus dubhairt fear go rabh sé ró fhada ar shiubhal uabhta. I gcionn tamaill chonnaic siad ceann eile agus é ag gabhail níos moille, rith fear amháin aca indiaidh an cheann sin, ní rabh sé I bhfad annsin go bhfacaidh an beirt eile an triomhadh ceann, agus rith an bheirt aca indiaidh an cheann sin. Nuair a bhí na fir imthigh ghuid an ghaduidhe an dhá chapall, agus thug fhad le an Tighearna iad. Thug an Tighearna an céad púnta dó.
    Dubhairt an Tighearna annsin go dtabharfadh sé cúig céad púnt dó da dtiocfadh leis an braithlín a ghuid a bhí faoi é fhéin agus a bhean. Bhí fhios ag an Tighearna an oidhche a rabh sé le theacht. Smaointigh an ghaduidhe ar chleas, fuair sé fear a bhí marbh seachtmhain agus cheangal é le róga. Chuaidh sé fhéin súas ar bharr an t-similéar agus an fear marbh leis, leig sé síos an fear marbh agus nuair a bhí sé comhair bheith shíos ins an t-seomra, bhí gunna ag an Tighearna agus scaol sé an fear marbh agus shíl sé fhéin gur an ghaduidhe a mharbh sé.
    AT1525: The Master Thief
    Máire B. Nic Cuinneagain