Scoil: Fionn-Tráigh (uimhir rolla 16357)

Fionntrá, Co. Dhún na nGall
Aibhistín A. Mac Amhlaoidh

a rádh gur bliadhain ón oidhche sin a chuidh Seán O Ghallochabhair leobhtha go Chonnachta, agus go
    rabh cailín abhaile leis ach go rabh sí bodhar. Dubhairt duine eile go rabh buideal crochta shuas ar bharr an dorais agus dá bhfuigheadh an chailín trí deoch as go dtiocfadh léithí gach rud a chluinstean. D’amharc Seán suas agus chonnaic sé an buideal a bhí crochta ar bharr an dorais. Chuir sé in a phóca é agus thug fhad le an cailín é. D’ól sise trí deoch as agus fuair sí bideach ar an bhomaite. Chomhnuidhe siad le chéile annsin agus bhí saoghal sona sásta aca a sin amach.
  2. Domhnall Ó conaill.
    Bhí gasúr ann aon uair amháin, agus bhí sé ar aomsear ag Ministéir. Gach mí bhearfadh an Ministéar airgead do’n ghasur, acht bhéarfadh seisean arais dó é agus deirfeadh sé leis é a choinneal go mbéadh an bliadhain shuas.
    Nuair a bhí an t-am shuas d’iarr an gasur an t-airgead. Dubhairt an Ministéir go dtug sé dó é, agus nach dtabharfadh sé níos mó dó. Chuaidh an ghasúr agus d’innis sé do a athair.
    Ar maidín lá na dhiaidh sin bhí an t-athair ag coimhead an bhó amháin a bhí aige, agus é in a shuidhe ar
    Máire T. Nic Cuinneagain
    An Leargaidh, Co. Dhún na nGall