Scoil: Gleann Garbh, Lios Mór (uimhir rolla 1710)

Gleann Garra, Co. Phort Láirge
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

1. Scéal (ar lean)

Stól le daoine nuair a léigheann siad cursíos ar cath Cluan Tarbh go raibh deire leis na Danair an úr úd ach ní raibh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    go dtí an Gleann Mór. Gleann an-dhinn is eadh an Gleann Iarann annso. Tá an Cnochán Tabharach ar an dtaobh ó dheas agus Ré na Bealach ar an dtaobh ó thuaidh. Nuair a dimigh na Danair go dtí an Cnochán Tabharach connaich Williamac agus a muintir iad ón taobh eile den gleann. An céad rud a connaich bheadh á dhéanamh aca ach casadh seafadh amach ón stac a bhí ag inbhear a an cnocán agus dhá thiomáint leo. Do lean Williamac iad. Sé a theastaigh uaidh ach fios a bheith aige cá raibh cónaí ortha, annsan go gcuirfeadh sé féin i gcáir chun troid leo. Ach nuair tháinigh Williamac aníos de dhrom an chnocán cad a cífeadh sé ach an seafadh ag casadh thar nais arís agus na Danair ag casadh. Sul a mbeadh agat pinn a rádh seo chun a chéile iad. Nuair a d'fhág Williamac Dic Ú Tarbh bhí buain mór de fearaibh láidir aige ach do mhairbheagheadh cuid aca, cuid eile a mhillif agus ná raibh ábalta an troid níos mó, cuid eile a thuit tinn.
    1. am