Scoil: Gleann Garbh, Lios Mór (uimhir rolla 1710)

Gleann Garra, Co. Phort Láirge
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

Ar an leathanach seo

1. na tighearna talmhain atá san áit anois ann le fada de bliaidhna, tigherna talmhain an-mhaith seadh iad. Níor cuireadh duine ar bith amach as a seilbh. Seo connus a gheibhinn an tighearna an feirm ar dtúis.
    Tugann muinntir an tighe an cíos de'n tighearna talmhain ach ní glacadh sé uaidh é, ní hé an cúis a bhíodh ar ach an feirm agus caithfidh siad na daoine bocht amach ar thaobh an bhóthair gan foithint aca ón aimsir agus is ar na stiúirí san do rinneadh an talamh na feirmeacha agus bhí smacht mór ag na tighearna ar 'na lineontaidthe. Ní bailigí na daoine na Deacmaidthe san áit, mar ní fuaireadar ar cead ón na tighearna talmhain, ach san áit na bailigí iad b'éigin de's na daoine cuid airgead do thabhairt dóibh.
    Mícheál dé Lundhera