Scoil: Gleann Garbh, Lios Mór (uimhir rolla 1710)

Gleann Garra, Co. Phort Láirge
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

Ar an leathanach seo

1. Nuair tháinigh Naomh Carthaig nó Mocuda Naomhtha a dtuaidh cughainn ó Condae na Midhe tar éis é do dhíbirt as é féin agus a gcuid manach agus a mach léiheann. Sheas sé ar mbarr Sliabh Gabha agus d'fhéach sé mór-thimcheall an Condae mar tá radharc agat ar ró mhór de'n Condae as bárr an cnuic sin. D'fhan sé annso ar feadh tamall ag féachaint ina thimcheall. Baineadh sé le deallramh go raibh sé ag fanacht nó ag bráth ar cumarta ó rí na glóra.
    Annsan thriall sé ar an áit seo agus is dócha tar éis cúpla lá in a dhiaidh sin ghur imig sé chun caint le tughearna na talmhain agus d'iarr sé innid chun lios beag a dhéanamh dó féin agus dá manach. Annsin do thosnuigh an obair agus tar éis tamall do bhuail an tighearna timcheall agus do connaic sé an obair ar siubhal agus dubhairt sé "Ní lios beag atá uiatse ach lios mór" agus tá an ainm Lios Mór ar an áit ó shoin. Annsan nuair bhí ionnad comhnauithe déanta agus iad tosnuigthe ar fogluimh do bhailig cúca scoláire ó gach páirt an domhain. Do tháinigh cúca daoine Naomhta agus ba gairid
    Micheál de Lundera