Scoil: Gleann Garbh, Lios Mór (uimhir rolla 1710)

Gleann Garra, Co. Phort Láirge
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

Ar an leathanach seo

1. Fear an bheag seadh an leipreacháin agus níl sé ach chúid nó sé righe. Comhuideann sé fé fas na h-aon oidhche agus bíonn sé ag déanamh bróga i gcomhnuidhe. Súineár do bheadh é agus bíonn culaith deas dubh air gach lá agus bróga dubha adheineann sé féin. Bíonn crocha óir i bhfolach ag an leipreachán agus bíonn sparán ina phóca aige. Ar a dó dheug a clog san oidhche is mó a cifeá leipreachán agus is minic a rugann daoine ar ceann aca ach tá na leipreacháin an-ghlic, dá mbeirtha ag iarraidh a chuid óir d'fághbhail uaidh aibreocaidhg sé go mbeidh sé i leithéid seo d'ait, dá dtógfadh tú do shúla as an leipreacháin ar feadh neomat éigin imthigheann sé uait agus annsan bhíonn sé ag magadh fút.
    Is annamh a bhíonn murdhacha le feiscint, bhean an deas seadh agus tá leath aici na h-iasc agus tá leath eile aici na fear agus tá leath eile na mná. Bíonn sé na suidhe ar na carraigeacha i gcomhnuidhe.
    Liam Ó Gríocha