Scoil: Gleann Garbh, Lios Mór (uimhir rolla 1710)

Gleann Garra, Co. Phort Láirge
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

Ar an leathanach seo

1. Seo iad na h-ainmhidhe allta atá le feiscint timcheall na h-áite seo - an coinín, an girrfiadh, an madra ruadh, an éasóg agus an fíréid. Ainmidhe beag fiadhain is eadh an coinín. Comhnuigeann sé i bpoll fada caol cam fé'n dtalamh agus bíonn an poll sin tirm agus gainmheach agus bíonn dá slighe cun dul isteach go dtí an poll agus bíonn poll in aice a chuid bíd. Itheann an coinín gach sórt barraí a bíonn ag an feirmeoir agus fiacail leoman agus searbhain nó bearnán drighde agus itheann sé na crainn óga. Comhnuigeann an éasóg ar bruacaibh na h-abhainn. Tá sé an-beag agus an-glic. Geigheadh sé boladh coinín míle uatha agus nuair a cíonn sé coinín ritheann sé go dtí é agus ní fheiceann an coinín é ag teacht mar ritheann sé go ciúin agus tá fiachail an-géar aige agus sáthann sé na fiacail amach tré an rud a bheireann sé agus gheibheann an rud san bás agus ólann sé an fuil. Ní itheann sé aon rud fiú rád, deirtear má thógann duine coinín as an fíréad go marbeochadh sé ceann eile ós cionn a shúile. Treibh na
    Eamonn Uinnsudúin