Scoil: Gleann Garbh, Lios Mór (uimhir rolla 1710)

Gleann Garra, Co. Phort Láirge
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    "An mbeith siad abhaile?" ar sé sin. "Ní bheith abhaile go ceann seachtaine" ar sí sin. "Ní bféadfainn fanact" ar san gaisceach. "Dé an t-aois é an leanbh?" ar sé sin. "Blian" arsa an banaltra. D'imig an gaisceach suas ahus chuir sé mhéar leis i mbéal Fionn ach rug Fionn lena fiacle é agus bhain sé bárr a mhéar dhe. "Nach luath atá na fiacle suas aige" arsan gaisceach. "Nuair a casadh na fir abhaile abair leo gur rughas an tarbh liom".
    D'imigh séleis ach d'éirigh Fionn ón cliabhain agus rith sé timcheall 'na 'coinne nó go shrois sé gairid go leor do Gleann Garbh. Annsin rith sé díreach ar an Gleann Shasc agus nuair tháinigh sé go dtí an áit atá an droichead anois bhí an gaisceach ann roimhe agus greim aige ar adharc an tarbh. "Ó miseaidre na mbó" arsa Fionn. "Tá na fir as baile agus maireocadh siad mé nuair a casadh abhaile má tá an tarbh imithe". "Mise gaisceach Innse na Clompa" arsan gaisceach agus táim a thabhairt liom". "Fág dom é" arsa Fionn ag breith an adharc air. bain an gaisceach stracadh as an tarbh. Bhain Fionn stracadh eile as agus cuir sé an gaisceach agus an tarbh ar a glúnaibh. Annsan bhí gach le
    Micheál de Lundera