Scoil: Eachléim (uimhir rolla 12373)

An Eachléim, Co. Mhaigh Eo
Máire Ní Chróinín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí go maith agus ní raibh tada go dona. Thug seo misneach do mo duine bocht chun cuireadh a thabhairt do muinntir an bhaile.
    Thainic cuid de na daoine ar an gcuireadh agus thosnuigh an dream a bhí sa teach ag réidhtiú faoi na gcoinn. Thug an fear déidheannach a thainic chun an tighe amach an t-asal agus sgar sé éadach geal faoi chun béile mhaith bídh a fághail faoi réir dóibh.
    Ach céard a thárla nuair a sgar sé an t-éadach faoi, bascadh air mar a raibh sgáth ann. D'éirigh sé de léim, agus leag sé an duine bocht a bhí dhá fhaire agus a dhá shiúl amuich ar a chloigcann go bhfeicidh sé an dtarlóchadh aon nídh, agus bhain sé as in a chosa in áirde agus thuig. Sé cead don dream a thainic chuig an gcuireadh a bheith ag faire ar éadach follamh.
    Faoi deire thiar thall bhí an fear deire den chlann mac ag tarraingt agus buailteán leis ach dar ndóigh ghlaoidh sé isteachd sa teach céadhna ar ghlaoidh
    AT0563: The Table, the Ass, and the Stick
    AT0566: The Three Magic Objects and the Wonderful Fruits (Fortunatus)