Scoil: Droimslaod (uimhir rolla 9898)

Droim Slaoid, Co. Mhaigh Eo
Maire, Bean Mhic Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí go maith go ndeachaidh bliadain eile thart. Rinn an searbónt an rud ceadna agus nuair a thainig cailleach na gcearc ag tabhairt bidh don na mucaibh bhí an páiste ag diúil an cráin agus é sínte siar ar an talamh. Thóg sí an páiste agus thug sí go dtí a teachin beag féin é.
    Nuair a bhí bliadhain eile suas rinn an searbhónt an rud ceadna agus nuair a diarr an fear an páiste dubahirt sí gur rud salac a bhí ann agus níor mhaith léithe daoine a bheith ag feachaint air agus go gcur sí é.
    Bhí an fear ag dul ar míre leis a bhean. Tharla tráth go dtainic bean na gcearc lá ar na bharach agus fuair sí an páiste ag diúil ar an crán ceadna. Thóg sí é agus thug sí un bealaigh go dtí a teachín beag féin é.
    Fuaidh rud eicint ar an feilméar treasna na habhna a bhí idir é féin agus bean na gcearc. Fuaidh sé isteach sa teachín. Bhí na páiste ag rith go dtí an fear agus shuidheamhar ar a glúna agus bhí sé ag tabhairt doicíní (féiríní) dóibh acht bhí an ceann is óige an-maith leis an fear. D'iarr an fear ar bean na gcearc cén áit a bhfuair sí na paistí. Dubhairt sí gurbh iad na daoine móra a leag annsin iad go dtiocfadh siad ar ais aris.
    Bhí go maith. Fuaidh an fear abhaile agus
      1. filíocht