Scoil: Droimslaod (uimhir rolla 9898)

Droim Slaoid, Co. Mhaigh Eo
Maire, Bean Mhic Suibhne

1. Corr an Aifrinn
    Fadó bhíodh na sagairt ag léigheadh aifrinn amuic faoi'n spéir.
    Tá áit ins na sléibhte Baile Chruaich idir Grianáin agus Losán? a tugtar Corr an Aifrinn air. Bhí sagart ag léigheadh aifrinn ann agus tháinic na saighdiuiri air. Bhí siad ag caitheadh cloch (leis) síos air agus theas na clocha ar thaobh an cruic, agus tá siad annsin le feiceál go foill. Ní raibh na saighdiuiri ábalta teacht anuas mar stop an sagart iad.
    Fuair Prionnsíos Mac Manamon sin ón a athair(71)
    Baile Chruaich, Co. Mhaigh Eo
    Prionnsíos Mac Manamon
  2. (gan teideal)

Nuair a bhí an tAthair Mánus Mac Suibhne ag teiceadh óna saighdiuiri thuig sé turas go Baile Cruaich.

Nuair a bhí an tAthair Mánus Mac Suibhne ag teiceadh óna saighdiuiri thug sé turas go Baile Cruaich.
    Bhí spiadóir annsin ag iarraidh an sagairt a cheapadh agus chuimhnigh sé ar cleas chun é a dhéanamh. Chuir sé fios ar an sagart ag rádh go raibh sé tinn agus ag iarraidh air a theacht chuige.
    Chuaidh an sagart go dtí an teach acht nuair chonnaic an fear é léim sé as an leabaidh agus lean sé an sagairt. Ar deireadh cheap sé é acht bhí an sagart níos láidre ná é agus do theip air é a mharbú agus chuaidh an sagart saor uaidh.
    Pádhraic Ó Dálaigh a fuair an sgéal sin.