School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

na h-uagha mar bhí eagla ortha roimis an galar.
    Béigeann do’n bhean bhocht í féin an uaig d’oscailt, ar thaobh an cnuic inaice leis an dtigh agus an bheirt mac do tharaing amach agus iad do chur isteach ann.
    Ní raibh sí ábalta ar an bpoll do dheanamh doimhin a dhothain agus tamaill 'na dhiaidh san tháinig muca tímpall na h-áite. Bhíodar ag reabadh an chré agus réabadar na corpanna agus béigeann do’n mnaoí bhoicht clocha do tarang arís agus iad do clúdach leis agus sé an ainm atá ar an áit fós ná Nór na Nual.
  2. Bhí bean ins an oileán seo agus bhí sí ana mhaith do’s na daoine bochta. Lá amháin do chuaidh sí fé dhéin tíghe boicht le min-coirce mar bhí fhios aici go raibh ocras ortha.
    Do chuaidh sí isteach agus bhí an lion-tighe go léir breóidhte, agus do thug sí an min-choirce dóibh. Annsan do chuaid sí abhaile agus bhí sí ag tabhairt an coirce dóibh go dtí go raibh sé caithte.
    Cáit Ní Mhurchadha
    Coarha More, Co. Kerry