School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

1. Sgéal i dtaobh Bó Sídhe
    Bhí fear ag baint aitin lá, lá breágh Shamraidh i Mí Bealtaine. Bhí garsún óg inéinfeacht leis. Do thárluig an bhó leo go moch ar maidin roimh éirighe na gréine. an bhó ba dheise dar chonnaic an fear riamh ina shuile. Bó bhuidhe a beadh í agus í 'na luighe ag cogaint na cire. agus dubhairt sé leis an ngarsún go raibh rud éigin uathbhásach ag baint leis an mbó, mar nár bhfeacha sé a leithéid roimis sin ina shuile.
    Dimthig sé air, agus d'fág sé annsan í timcheall ceatrú míle uatha. Bhí sí ina luighe ar feadh na haimsire sin. Chrom sé ar a chuid aitin a bhaint annsan, agus dubhairt sé leis an ngarsún an bhó fhaire go dian. Do dhein an garsún é sin.
    Ba geárr gur éirig sí ina suidhe, agus do shiubhailig sí ins an áit ceadna gur shiubhaileadar féin
    Tomas Ó Muircheartaigh